Ons bedrijf

Met ons bedrijf zijn wij in 1978 begonnen omdat we grond zochten voor onze trekpaarden, die we gebruiken voor het ring- en sjezenrijden.

De 2 ha. die we kochten was wel erg veel alleen voor de paarden en daarom zijn we op 1 ha. Weiland en 1 ha. bouwland eindelijk(eindelienge)ons bedrijf begonnen, gelijk biologisch-dynamisch, wij deden dit uit principe.

In 1979 kregen wij een bouwvergunning  en zijn we begonnen met het bouwen van ons huis en de schuur.

In de jaren erna kochten, pachtten,of huurden we er land bij en bouwden we zo af en toe een schuur.

Het bedrijf is  nu 11,50 ha groot: 5 ha weiland en 6 ha bouwland.

De hoofdgewassen die we telen zijn, aardappelen, groene kolen, pastinaken, pompoenen en knolselderij.

Daarnaast telen we ook voederbieten voor de paarden en kleine perceeltjes groenten voor de winkel, bijv. sperciebonen , div. slasoorten,tomaten komkommers, diverse koolsoorten enz..

Momenteel hebben we 6 trekpaarden die we gebruiken voor het werk op de boerderij, (wij hebben geen traktor).

De werkzaamheden die de paarden bij ons doen zijn o.a. ploegen, eggen, oogsten, maaien, hooischudden, mestverspreiden, schoffelen, aanaarden, cultivatoren enz.

Het eten voor de paarden verbouwen we zelf: hooi en voederbieten en in de zomer gras in de weide.

We weiden de paarden samen met het rundvee omdat dat beter is voor de zode.

Het rundvee eet in de winter hooi en restafval van produkten , af en toe slachten we een koe en verkopen het vlees aan de klanten in onze winkel, ook op de dag van het slachten zelf verkopen we kilo’s of andere delen zoals één achtste.

Verder leveren de paarden,de koeien en de kippen mest en daarmee kunnen we in 70 procent van onze mestbehoefte voorzien.

Doordat we zo weinig mogelijk gebruik maken van traktoren is onze grond zeer vitaal en hoeven we niet diep te ploegen, ongeveer 15 centimeter en hebben weinig last van ziekten in de gewassen, en kunnen de gewassen met weinig mest toe (pompoenen worden niet bemest).

Pastinaak wordt vanaf oktober t/m april naar behoefte gerooid met de paarden, dit kan ook als het zeer nat is, waardoor we een verse wortel kunnen leveren.

Produkten die we in de boerderijwinkel van eigen bedrijf verkopen zijn groenten, aardappelen, eieren, fruit, en vlees.

Ook verkopen wij zuivel, brood, en droogwaren(kruidenierswaren).

De werktuigen die we gebruiken zijn veelal ouder dan 50 jaar.

Een deel van de werktuigen zijn nieuw, die kopen we bij de Amish, een bevolkingsgroep in Amerika die uitsluitend met paarden werkt.